Brilio.net - Perawatan bagi sebagian orang memang perlu dilakukan untuk mendapatkan tubuh yang cantik. Banyak sekali perawatan yang kerap dicoba dan menjadi trend bagi sebagian kalangan wanita. Mulai dari laser wajah, botox hingga filler menjadi tren yang sangat menjamur di kalangan wanita muda.

Efek samping dari beberapa upaya wanita membuat wajahnya cantik ternyata bisa menimbulkan risiko. Ada yang organ tubuhnya dioperasi karena keadaannya sudah memburuk. Seperti kisah yang dibagikan wanita dengan akun akun Facebook Wa Ell.

collagen efek © 2018 brilio.net

Dikutip brilio.net dari akun Facebook Wa Ell, Senin (6/8), ia mengaku sering mengonsumsi kolagen dan suntik vitamin C agar kulitnya semakin putih dan berkilau. Tetapi, lambat laun ternyata itu berefek terhadap ginjalnya. Saat mulai merasakan buang air kecil sakit, ia berkunjung ke klinik.

collagen efek © 2018 brilio.net

Loading...

"Salam semua , hari ni baru aku nak bukak cerita pasai aku punya kes last year sebelum nak raya lagi dua minggu aku masok hospital kpj pasai apa ampa nak tau ? tuh la org kata nak cantek punya pasai sampai sanggup memudaratkan diri sendiri. . pendek cerita mcm ni la, hat mana nak lawa nak puteh gebu gebas flawless bagai tuh xpyh la pi injection vitamin c pala bapak pa semua tuh mengaqot weh semua side effect dalaman habeh rosak buah pinggang , aku ni bukan kes rosak buah pinggang ni kes dah mati dah buah pinggang aku mang 100% kena buang di sahkan oleh dokter , mula tuh aku ada ketumbuhan kat pundi kencing , aku p klinik KSWAN kat desa wawasan bukit mertajam aku p check dulu ,mula tuh dia xpasti dia ingat aku ada cyst tp bkn bledder cyst, tah pa kejadah tumbuh kat pundi kencing aku semua sbb akibat pemakanan supplement tak tehawan aku amk dulu punya nk cantek aku pon makan la collagen nk puteh la apa la last kali nahhh amik hang dok la hospital seminggu sakit pon dapat ,mengelupoq dlm hospital xleh nak lena pya dok tahan sakit sampai qeyau suruh nurse cucuk bg ubat tahan sakit ampa tau dak . aku mang rasa serik ya amat dh time tuh .operations pi dah ketumbuhan kat pundi kencing tuh , kena pi 12k sekali operations ampa tgk nk cantek modai x sampai 12k ,skali sakit nahhh Allah tarik habeh nikmat aku 12k aku byq bil hospital kat kpj," tulisnya.

collagen efek © 2018 brilio.net

"Ini pengajaran buat aku la nk lawa sgt kan tanggunglah akibat . pastuh dokter cakap kat aku buah pinggang aku dh mati kena operation buang tapi buang sebelum kawen sbb takot side effects kot lain plak . takot merebak kuman. kampoi duit plak nk operations ni . tuh la org kata nk lawa smpai memudaratkan diri sendiri buat apa ? biaq lah kulit hitam pon xpa aih asalkan hati tuh jgn hitam sdh la weyh . sbb bnda ni dh jd kat aku so aku nk ampa alert la bnda2 mcm ni . jgn sampai kesihatan ampa terjejas . ampa tgk aku muda2 lg x kawen g pon dh mcm2 penyakit dok mai . org nampak luaran kita nampak sehat tapi hakikat dia dalaman kita xtau pasai x nampak , seumur hidop aku xpnh p check dalaman aku kat hospital, bila rasa sakit baru terjah p hospital buat CT scan smua dpt lah result  aku cuma nak pesan lah .pompuan hat kat luaq tuh xpyh nk lawa sgt lah klu makan ubat nk bg puteh smua tuh leh merosakkan buah pinggang ampa dgn injection pa kejadah tuh bkn lulus KKM pon sbnrnya . tuh ja aku nk share cerita aku . derita weyh . sedih," tambahnya.

collagen efek © 2018 brilio.net

Usut punya usut, ginjalnya ternyata sudah tak berfungsi dan harus segera dioperasi. Ia terlambat mengetahui bahwa kolagen yang dikonsumsinya berpengaruh pada ginjalnya hingga rusak.

Ia menghabiskan uang jutaan rupiah untuk 12 kali operasi hingga pengangkatan ginjal. Kini kesehatannya berangsur-angsur pulih.