×
Sign in

Hello There

Sign In to Brilio

Welcome to our Community Page, a place where you can create and share your content with rest of the world

  Connect with Facebook   Connect with Google
11 Gambar ironi kehidupan ini memiliki 1000 makna, renungkan ya!

View Image

0

BRILIO » Duh

11 Gambar ironi kehidupan ini memiliki 1000 makna, renungkan ya!

Gambar-gambar ini berbicara banyak fenomena sosial yang tak kamu sadari terjadi di sekitarmu.

07 / 03 / 2016

Brilio.net - Gambar, ilustrasi, atau lukisan seringkali menjelaskan tentang sesuatu peristiwa. Tapi, tak jarang juga satu gambar bisa berbicara tentang banyak masalah dan ketimpangan dalam hidup. Seperti 12 gambar yang diunggah akun Facebook Siakap Keli Press asal Malaysia ini. Kamu mungkin memiliki pemaknaan sendiri ketika melihatnya dan berbeda dengan orang lain.

Kamu penasaran? Berikut 11 gambar yang memiliki 1000 makna yang dirangkum brilio.net dari akun Facebook Siakap Keli Press, Senin (7/3):

1. Dua orang gemuk dan kurus berebut air

11 Gambar ironi kehidupan ini memiliki 1000 makna, renungkan ya!

Loading...

"Maksudnya..air kena penuh dulu baru kami dapat tadahan..walau mereka yang lain..air tak penuh pun boleh menikmati air tersebut," tulis akun Facebook Kim Typewritter.

"Kalau bagi aku, maksud gambar ni .. orang besar bayar murah untuk dapatkan sesuatu, sedangkan rakyat bayar pada harga tinggi walaupun untuk setitik air. Ermm, gitula," tulis akun Facebook Augustine Mellblen.

2. Impor vs Ekspor

11 Gambar ironi kehidupan ini memiliki 1000 makna, renungkan ya!

"Mereka datang bawa hiburan. Mereka pergi dengan hasil kekayaan," tulis akun Mohd Aqilah.

"Gambaran seperti di Sarawak ni, kaya dengan hasil tapi tak pandai berusaha, orang luar kasih dia arak supaya mabuk, lepas tu senang-senang hasil diambil klur," tulis akun Facebook Gala Myers Jeremy.

"Impor yang melalaikan tanpa disedari hasil/harta bumi sendiri abis diangkut pigi," tulis akun Herman Monte Herman Arap.

3. Kelakuan polisi

11 Gambar ironi kehidupan ini memiliki 1000 makna, renungkan ya!

"Badan besar ni selalu nampak pada kekuatan, baju nampakkan dia suci, tapi dia tetap pencuri kerana pakai topeng (pencuri). Polis balun yangg lagi sorang, maybe sebab dia badan kecil (tiada kekuatan dan kuasa, pakaian gelap (tidak nampak suci). Bagi saya ini, tentang polis yang penakut pada orang yang ada kuasa dan tidak adil (last badan besar gelak sakan)," tulis akun Addin Allif.

"Gajah depan mata tak nampak, semut juga dia nampak," tulis akun Asnawi Fadzial.

4. Kalau yang ini bagaimana pendapatmu?

11 Gambar ironi kehidupan ini memiliki 1000 makna, renungkan ya!

"Pada pendapat saya, cara/jalan yg dibuat oleh seseorang/pemimpin dah mula nak makan dri dia balik.. Dia lari le ke mana pun, pusing le macam mener pun pilihan tersebut tetap akan makan dia balik.. Orang bawahan pun tak berani campur tangan dan tengok dari blakang jer.. Kiter sebagai rakyat jadi pemerhati," tulis akun Zarina Love Mohd Sani.

"Bagi aku, dalam gambar ini, disebabkan ada tulisan 'development'.. Maksudnya bagi aku, segala pembangunan kami negara ni hanya untuk dia dan orang-orang yang mampu aje..bukan untuk semua rakyat," tulis akun Muhammad Fazli.

5. Yang usaha siapa, yang panen siapa?

11 Gambar ironi kehidupan ini memiliki 1000 makna, renungkan ya!

"Kita yang usahakan, kerajaan yang kaut hasil heh," komentar akun Mohs Aqilah.

"Kita berusaha keras mengerjakan sesuatu pekerjaan kita demi periuk nasi kita tanpa disedari hasil yang bakal kita perolehi dah pun diambil org..apa yangg kita ada hanya harapan," komentar akun Selipert Putuih.

6. Undang-undang di tangan siapa?

11 Gambar ironi kehidupan ini memiliki 1000 makna, renungkan ya!

"Undang-undang semua keputusan di tangan isteri PM haha," tulis akun Firdaus Hanapi.

"Apa yang aku nampak. Undang dunia banyak melebihkan lelaki. Bagi wanita, tak banyak perkara yang dapat mereka suara kan. Perempuan tak boleh itu  ini. Dan lelaki berkuasa menetap kan apa saja undang undang dunia. Menunjukkan dunia tidak adil pada wanita," tulis akun Master Que Aaron.

KLIK NEXT UNTUK MELIHAT IRONI KEHIDUPAN YANG LEBIH MIRIS!

Kantong lagi kering tapi pengen nonton JICOMFEST???

Daripada mencibir itu dosa, mending sobri ikut games MENCABIR alias Mencari Bibir. yang beruntung akan mendapat tiket JICOMFEST gratis !

ikut kuis!






Pilih Reaksi Kamu
  • Senang

    24%

  • Ngakak!

    21%

  • Wow!

    21%

  • Sedih

    14%

  • Marah

    7%

  • Love

    14%

Loading...

RECOMMENDED VIDEO

Wave white

Subscribe ke akun YouTube Brilio untuk tetap ter-update dengan konten kegemaran Milenial lainnya

MORE
Wave more